tiistai 9. syyskuuta 2008

Mikä on Google Chrome?

Google Chrome on avoimen lähdekoodin kehitystyönä tehty nettiselain. Sen kehittäjänä toimii Google, ja se on julkaistu BSD lisenssin mukaisesti. Selaimen ensijulkaisu tapahtui syyskuun 2008 alussa, jolloin se julkaistiin 43 eri kielellä, Suomi mukaanluettuna.

Selaimessa on mukana mullistavia uutuuksia. Sovelluksessa on paneuduttu mm. tietoturvaan. Chrome lataa säännöllisin väliajoin kaksi blacklistiä, joista toinen sisältää phishing- ja toinen malware -tietoa. Kun käyttäjä pyrkii näillä listoilla oleville sivuille, esitetään käyttäjälle aihellinen varoitus.

Jokainen Chromen selainikkuna on oma sovelluksensa. Näin saavutetaan selaimelle maksimaalinen tietoturva. Kun yksi selainikkuna menee haitalliselle sivuille tai kaatuu, ei koko nettiselain kaadu. Myös selainlaajennukset toimivat omissa prosesseissaan, ja esimerkiksi kuollut Flash-laajennus voidaan helposti ampua alas.

Google Chromessa on esitelty uusi Javascriptiä ajava virtuaalikone. Tämä V8-nimellä kulkeva sovellus on vähintään kaksi kertaa, parhaimmillaan yli kymmennen kertaa nopeampi kuin esimerkiksi Firefox 3.

Sovellus on vasta beta-vaiheessa. Tätä varten siitä puuttuvat vielä esimerkiksi tuet selainlaajennuksille. Tuki extensioneille on kuitenkin tulossa.

Selain on hauskuuttanut käyttäjiä esittämällä erilaisia virheviestejä. Katsotko mielummin tekstiä "Hups, nyt tapahtui jotain hassua. Käynnistetäänkö selain uudelleen?" vaiko "Ohjelma on suorittanut laittoman toiminnon ja se lopetetaan?"

Itse valitsen hupsiksen, enkä lopettamista.

Ei kommentteja: