tiistai 9. syyskuuta 2008

Google Chrome - Imperiumin vastaisku vaiko uusi Titanic?

Tämän aamuista Hesaria lukiessani törmäsin mielenkiintoiseen artikkeliin (tässä nettiversion lyhennelmä) Googlen uudesta Chrome -selaimesta. Google julkisti selaimen beta-version myöhään eilenillalla suomen aikaa.

Mitä hienouksia selain sitten pitää sisällään? Tässä aiheesta tehdyssä esittelysarjakuvassa (hauska idea) on lueteltu joitakin selaimessa mukana tulevia hienouksia. Ensimmäinen tällainen koukku on se, että selain ei ole vain yksi iso prosessi, vaan prosesseja on käytössä monia. Normaalisti kun jokin raskas sivu on kyykyttänyt selaimen, koko selain jumittaa ja kaatuu mutta nyt tältä pitäisi voida välttyä - yhdessä tabissa pyörivä hidas sivu ei vaikuta muihin tabeihin. Myös tabien muistinkäytön pitäisi poiketa muista selaimista - suljettavista tabeista pitäisi oikeasti vapautua kaikki muisti takaisin sovellukselle. Hyvästi 400-megainen Firefox -prosessi?Asensin Chromen työasemalleni heti aamusta. Asennusohjelma hoiti homman näppärästi ja osasi tuoda Firefoxissa käyttämäni bookmarkit. Selain tuntuu paljon nopeammalta verrattuna Firefoxiin (jotkin väittävät että nopeus olisi samaa luokkaa Operan kanssa. Paha sanoa, kun Operaa olen viimeksi käyttänyt ~2004). Ensimmäinen silmiinpistävä muutos muihin selaimiin verrattuna on se, että tabit on siirretty selainikkunan yläosaan ja normaaleista Windows-sovelluksista tuttu “Tiedosto / Muokkaa / jne” -palkki loistaa poissaolollaan. Muuten Firefoxin käyttäjä on kuin kotonaan, mutta näppärät laajennukset poistavat tässä vaiheessa poissaolollaan. Adblock (hauska nähdä salliiko iso G mainosten blokkauksen, niiden näyttöhän on kuitenkin G:n leipälaji…), Mouse Gestures ja monet muut extensionit ovat olleet allekirjoittaneelle enemmän kuin tarpeellisia mutta laajennusten käyttö puuttuu Beta-versiosta. Muuten selaimen käyttö tuntuu tutulta ja turvalliselta.

Uuden selaimen ominaisuuksista näppärimmältä vaikuttaa task manager, joka vastaa toiminnaltaan Windowsin omaa. Siitä näkee suoraan eri välilehtien ja laajennusten käyttämän muistinmäärän, cpu-kuorman ja verkon. Jumiutunut prosessi voidaan tappaa suoraan yhdellä napinpainalluksella. Jos haluaa vielä enemmän tietoja, voi painaa “Tilastoja Nörteille” -ikkunan auki, jolloin päästään tutustumaan tarkemmin selainten muistinkäyttöön. Aivan oikein, selainten. Chrome osaa kertoa, että juuri käynnistetty Firefox kolmella tabilla imaisee 83 megaa muistia. Chrome taas 15 ikkunalla ja kolmen tunnin aukiololla 200 megaa. Auki on Google Mapsia, Facebookia jne, ja nopealta tuntuu. Loistavaa!Chrome on sangen mielenkiintoinen selain, joka tulee varmasti olemaan vielä tiukka haastaja selainmarkkinoilla. Hauska nähdäkin, miten käy Googlen ja Mozillan yhteistyön koskien Firefoxia, jos/kun Chromen kehitys jatkuu. Valtaosa Mozillan rahoituksesta tulee kuitenkin Googlelta.

Tällä hetkellä odottelen innolla että selain hieman kehittyy. Mouse gesturesit on se ensimmäinen asia mitä kaipaa, sen jälkeen nettisurffailu on todella mielyttävää Chromella. Vielä kun Kalorilaskuri toimisi oikein, eikä heittäisi koko ajan pihalle uudella selaimella, olisin ekstaasissa…Keskustelua aiheesta löytyy suomenkielellä esimerkiksi seuraavista paikoista:

http://keskustelu.plaza.fi/muropaketti/bbs/t546390
http://sektori.com/uutinen/betaasteella-oleva-google-chrome-kiilt%C3%A4%C3%A4/8416/

Ei kommentteja: